Penggodam dan Mr.Korea

Assalamualaikum! Anyaeonghasaeyo chinguya! Good morning! 


Sebenarnya baru pulang dari 'panggilan alam' menaiki jet Ultraman . (mengarut) Aduh! Perut meragam pulak lepas makan maggi semalam. Padahal satu paket baru. Biasanya 3 paket maggi pun belum tentu kenyang. :p Well. What to say? I ni kuat makan la nyah.... 


1. Oh penggodam! =.= 




Dulu penggodam yang menggelar diri mereka "anonymous"  ancam para blogger, kemudian pergi kacau sistem website government . Ada jugalah yang 'bijak', lepas dapat script senarai blog yang akan di-hack tu, suruh tukar password laa, tingkatkan security laaa. Maybe tingkat security computer berguna lagi tapi yang fasal password changing tu. Aku rasa tak ada guna buat sebab  they ARE HACKERS. They can easily hack you alls punya password means if you alls tukar password beribu kali pun, they still boleh kacau domain. Aigooooo.... >.< *cuakcuakcuak*


Sumber daripada suratkhabar Metro Variasi. 







>> LEBIH 51 laman web dengan alamat domain gov.my diserang minggu lalu menyebabkan sekurang-kurang 41 daripadanya mengalami gangguan pada tahap berbeza. 
Selain Malaysia beberapa negara lain turut diserang penggodam termasuk Turki, baru-baru ini. “Kini, tumpuan diberikan kepada usaha-usaha membaikpulih laman web yang digodam dan membantu mereka mengembalikan operasi seperti biasa,” kata Husin.“Ya, sesetengah maklumat mengenai penggodam dikenal pasti oleh pihak polis dengan kerjasama kami, tetapi maklumat lanjut tidak dapat didedahkan,” katanya. “Keduanya, amat penting untuk mengaudit keselamatan pelayan secepat mungkin untuk mengenal pasti mana-mana kelemahan yang berpotensi. 

“Sudah tentu, serangan yang disasarkan berkeupayaan tinggi dan canggih akan berjaya, oleh itu, perlu ada langkah mitigasi dan prosedur pemulihan bencana seperti ‘backup’, pelayan gantian dan perpindahan,” kata pakar itu.  Beliau juga menolak kemungkinan sebarang kehilangan atau kebocoran maklumat atau data yang dicuri dan dimasuki penggodam. Beliau menasihatkan semua pemilik sistem, sama ada sektor awam mahupun swasta berwaspada dan mengambil langkah perlu yang memastikan keselamatan laman web mereka.  Beliau berkata, terdapat kemungkinan penyerang sudah mengenal pasti kelemahan pada pelayan lebih awal dan mereka hanya mengeksploitasi dan mengumumkannya sebelum menyerang laman web milik kerajaan. 

Pen“Sudah tentu, ada kemungkinan maklumat sulit akan diselongkar, jadi strategi pertahanan perlu digandakan,” katanya.Ada jugapenggodamyang menggunakan perisian yang dapat memecahkan kata laluan; perisian ini pada dasarnya akan mencuba menggunakan berbillion-billion kata laluan sehingga berjaya memasuki sistem komputer. 

Mengikut Seksyen 3 dan Seksyen 4 akta terbabit ada menyebut mengenai hukuman ke atas pesalahsiber. Seksyen 3 akta ini menjelaskan mana-mana pihak yang didapati bersalah kerana mencuri data (tanpa kuasa) sama ada secara spam mahupun melalui penggodam boleh dikenakan denda tidak lebih RM50,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali. 

Penggodam tidak bermakna mereka penjenayah dan kemahiran mereka perlu dipandang tinggi serta dimanfaatkan untuk kebaikan negara pada masa depan. Ada antara mereka yang lebih nakal apabila mengubah atau meninggalkan nota laman web terbabit sudah diceroboh di paparan hadapan laman web. Jika sekadar mengubah paparan tanpa mencuri tidak mengapa dan seharusnya pemilik atau organisasi terbabit berterima kasih kepadapenggodamterbabit kerana ia membuktikan bahawa terdapat kelemahan kepada sistem keselamatannya.  <<<< 

Tapi tapi  tapi , how to tingkatkan security blog, computer etc supaya  tak dihack?  ''=_=''





2. Mr. Korea






Jangan salah sangka. Bukan Mr. Korea seperti gambar di atas ya... Semalam ada Hari Koperasi at sekolah. Dapat jumpa Mr. Korea ! HAHAHA, jyeah! Tapi sekejap jelaa. Dia terus menghilang after that. Whatdefatherofmymother? Huh. Baru want to cuci-cuci mata 'tonton' dia. hahaha. Dia pengawas sekolah maybe dia busy tolong Ustaz Khalid goreng keropok lekor? XD kahkahkah! 


Ada expo kecil-kecilan too. Dalam banyak-banyak ciptaan, suka sangat ciptaan daripada Kelab Bahasa Tamil and Persatuan Bahasa Inggeris. 


Bahasa Tamil punya




P.Bahasa Inggeri punya
Kalau perasan, dekat structure robot dari Kelab Bahasa Tamil , ada remote astro ditepeknya. hahaha! Tapi i loike :D


Okey, berbalik pada topics Mr. Korea kita. My classmate Miman, dia suka conteng-conteng meja. *Miman ku ! Mr. Korea bagi awak warning message bawah meja but kitorg dah koyakkan kertas tuh.* =_=
Mr. Korea bagi warning to Miman jangan conteng meja atau tindakan tegas akan dikenakan.


Kata Mr. Korea


"Please do not write anything on the table. If there's no improvement, strict action will be taken. Thank you."
Eleh... Strict action konon.... Kau ada kuasa apa pun wahai Cik Korea? :p


So, on Miman's behalf, aku reply surat tuh.


"Okey fine. I'm sorry. Mianhaeyo.. Chuahae... Saranghae.. :p"
Hahaha! Perfect with 'saranghae' lagi tuh! Walaweyh! At this point, mesti Cik Korea already perasan dia ada peminat. Jangan perasan awal-awal dulu brader..... 


Walau apa pun, i will always be on Dear Kevin punya side. :D


peace out , break dance!






6 comments:

  1. Awy, aku rse penggodam tu ad dr Malaysia an? dorang cme hack web2 kerajaan aje an?

    ReplyDelete
  2. eh Nad. tak kot. :( sblom kerajaan kne blogger kne dulu bhai =.=
    seram ... mintak2 blog ni x kne. kalau kena...alamatnye tamatlah karier aq sbagai blogger :(

    ReplyDelete
  3. entry nak comey2 je dia ni..ltk pic org hensem2..sape mr korea?? kimslm dia eh..

    ReplyDelete
  4. setuju sangat walaupun kerap tukar password dah kena kena juga uhuhu....

    harap2 X kne...

    ReplyDelete
  5. Azie Azra: haha. entri mestilah kene comel kak. nnti pengunjung lari XD Siapa Mr. Korea? Adalah senior kt skolah tuh.... <3

    Bieaz: Amin... haha. dah mati semut tatau nak upgrade security computer. costly lah kan? =.=

    ReplyDelete
  6. alolo..comelnya..hihi..sape mr.korea tue eh..hihi

    erm..hackers tue bese la..ada gak dr msia tue..hihi..nk test kot..

    btw dear..kalu sudi tlg komen n3 nie

    http://tiefazatie.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

    tq so much!

    ReplyDelete

silalah komen :)

Design by | SweetElectric