Masih Tak Ada Cita-cita

Dulu waktu aku kecik-kecik dulu parents aku selalu tanya aku "Adik nak jadi apa dah besar nanti?"



Dan aku pun akan menjawab dengan tenang

"Nak Jadi Monyet"
K. Nampak sangat tidak siuman di situ. *face palm* Tapi jangan salah faham. Itu dulu.
Dulu-dulu zaman aku toddler dulu. Zaman tadika dulu. Ya. Memang agak tak ada otak.
Budak-budak lah katakan...

Tapi sekarang bila orang tanya cita-cita aku nak jadi apa ,
aku tidak seberani dulu nak mengutarakan cita-cita aku yang agak.... exotic itu.

Yeah. So pendek kata, sekarang ni aku bagaikan orang yang sesat dan agak hilang arah sikit.
Aku tak tahu aku nak belajar sebab apa, nak jadi top student sebab apa,
nak bersungguh-sungguh sebab apa.



Yang aku tahu,
kalau exam aku dapat straight "A" aku akan dapat habuannya daripada ayah.  Tapi persoalan
"aku perlu belajar untuk apa?" itu kekal sebagai soalan.

Dulu-dulu zaman aku sekolah rendah, aku pernah bercita-cita nak major dalam business. *muka bangga* Tapi tak bertahan lama pun cita-cita tu. Selepas tu aku berangan nak jadi pengarah film. Hehehehe.
Aku rasa cita-cita akulah paling hebat time tuh ~



Pun tak bertahan lama gak sebab my dad tak suka aku involve dengan industri hiburan.

K fine. Aku mula mencari cita-cita lain dan setelah itu aku membuat keputusan aku nak jadi ahli politik.



Pun kena hentam gak dengan bapak aku~ Dia tak suka aku terlibat dengan hal-hal politik.
Aku faham maksud dia.



Politik zaman sekarang ni kecoh betul. Banyak skandal.
Sampai isu kpop pun nak dibahan dalam politik. *lol*

K fine. Aku bertukar cita-cita lagi. Nak jadi novelist pulak.
Tapi tak sampai setahun pun cita-cita tu sebab aku rasa bakat aku tak besar dalam bidang penulisan. *LOL* Kemudian aku cakap aku nak jadi akauntan. Tapi prinsip aku goyah sikit time tuh.
So aku kuburkan cita-cita yang itu.

And now? Aku langsung tak ada cita-cita. *muka serious* I am more like a girl who is in search of a vision. [Maap english terabur sikit. Lol] So kalau orang tanya mengenai cita-cita aku, aku akan jawab

"Nak jadi orang yang berguna."

Simple kan?

By the way, lately ada satu drama yang memikat hati aku.
Disebabkan aku ni tak berapa berkenan layan drama jiwang, even drama jiwang korea sekalipun,
aku cuba try satu drama korea yang bertajuk Shut Up Flower Boy Band. 

Surprisingly cerita dia best dan paling penting fokus utama cerita tu bukanlah pasal cinta.
Babak dimulakan dengan band ni dikejar dengan polis.
Kemudian episode pertama banyak scene bergaduh. *muka teruja* Episode ketiga banyak scene sedihlah pulak. *muka boring*


30 comments:

  1. hahah, ak tgk shut up boy band tu sebab ade
    myungsoo je =,= *sengal kan??
    tapi lame-2 best plak citenye
    kau pon same cam ak x de cite2, yeay ade geng :)
    blogwalking :D

    ReplyDelete
  2. lebih kurang je cita2 kita. haha skrg pun xtau nk jd apee

    ReplyDelete
  3. Suka post ni :) Sangat related dengan diri saya.. :D

    ReplyDelete
  4. Lol ! Kita semua geng tak ada cita2 xD

    ReplyDelete
  5. masa saya kecik nak jadi angkasawan! (konon nya) tapi bila dah besar takut mati kalau pergi sana! hohoho

    ReplyDelete
  6. kecik2 dlu sweety nak jdi ustazah..hihi..(^_^)

    ReplyDelete
  7. takut mati ? kite kene berani kalo nak jdik angkasawan ;DD

    Sweety : okay gak kalo nak jd ustazah. dah trcapai blom cita2?

    ReplyDelete
  8. btol..jadi org yg berguna dan menjaga maruah diri.. :)

    suka korea jugak eh?..kita geng!!

    ReplyDelete
  9. hahaha. cita-cita bertukar-tukar biasa lah. Whatever it is kena berusaha sampai berjaya. Usaha tangga kejayaan :D

    ReplyDelete
  10. yeah,kwn kita ad jgk ckp cerita shut up flower band tu best,kena tgk nie XD jd manusia yg berguna itu lah yg sebenarnya cita-cita yg jitu kita perlu jd kn realiti ^^

    ReplyDelete
  11. Kak Nini suka korea? high-five ! ^^

    Kak Nana : Yup. Rse mcm nak jadi business woman lah~

    Kak Miza, cerita tuh mmg best gila ! tapi sampai tengah2 cerita byk sgt perumitan dan konflik. sikit2 nak bergaduh. haish *geleng kepala*

    ReplyDelete
  12. anis dulu kecik2 cita2 nk jadi artis.,haha
    xbole blah lgsg..pastu cikgu tanya nak jadi apa,
    blh plak ckp apa2 aje...pastu kena marah =='
    kecoh ah cikgu tu =D

    ReplyDelete
  13. nak jdik monyet jgk ~ hahah :)

    btw . blog ni superOSHEM lah . follow c ni ~

    ReplyDelete
  14. Aaaaa thanks follow kita. Ada ksmpatan I follow balik k ^^

    ReplyDelete
  15. adik pnya penulisan ok jugak..boleh rasanya jd novelist nih :D
    anyway, thanks for stopping by to my blog *wink wink

    ReplyDelete
  16. betul3... pening sangat cari cita2.. nak jadi org yang berguna.. huh... jawapan yang paling selamat.. :)

    ReplyDelete
  17. No problem kak Zinnirah ;) and thanks for dropping by kak kay ^.^

    ReplyDelete
  18. dtg tgglkn jejak kat sini la :D

    ReplyDelete
  19. One day maybe akan trcapai ;)
    Anyways, thanks singgah k ^^

    ReplyDelete
  20. bw sine..cantek blog..
    minat infinite ker?? lagu can u smile tu best kan? haha
    mmg pun secret garden tu saje je selitkan magic2 sikit :)

    ReplyDelete
  21. a'ah. kita minat Infinite ! Sunggyu is ma bias ^^

    Zana : thanks singgah sini buat kali kedua~ hehehe

    ReplyDelete
  22. pun tak tau cita2 dulu time zaman2 skul..just follow the flow hehe...=)

    ReplyDelete
  23. semoga tercapai matlamat.. :)


    Jemput singgah sini http://ejulz-sophieparis.blogspot.com/ k.. kalo berminat inbox ejulz kat fb @ emel kat asrul_harfan@hotmail.com. ^_^

    ReplyDelete
  24. hehe. okay. and thanks singgah ;)

    ReplyDelete
  25. Bagi sy cita2 ni macam batu loncatan je untuk bjaya.. Kalaau nak jd seorang engineer, tentulah kena ada afford yg tinggi untuk tcapai.. Jadikan la cita2 sbgai batu loncatan utk kamu juga, insyaAllah kamu boleh bjaya ;)

    ReplyDelete
  26. hakahka.. lawak entry ni AMY.. ni kira tips berguna buat sy.. lain kali klu org tanya atau Bos tanya nlh sy pinjam tips ni... hahahahah..

    BOS: Ko ni nak jadi apa hah!! keja x siap???

    AKU: nak jadi Monyet Bos..

    Mesti bos aku pecat aku atau pon di akan ketawa dan naikkan gaji aku wakakakak...

    ReplyDelete
  27. PotiaCasaDelarossa : hahaha yalah ko ! sekali kene penumbuk sebijik dgn bos kot! xD

    ReplyDelete

silalah komen :)

Design by | SweetElectric