Perempuan dan Make Up

Umum mengetahui bahawa perempuan dan make up amat sukar untuk dipisahkan.
Sejauh manakah kenyataan ini benar? Aku pun perempuan jugak.



Tapi aku tak suka make up :D

Hah acano tu?

K. Bukan semua perempuan suka make up ya.
Bukan semua perempuan gemar "menconteng" muka mereka dengan eyeliner, mascara,
blusher and macam-macam lagi barang-barang make up.
Actually aku berasa terpanggil nak buat entri ni setelah aku baca satu blog ni.



Akak tu buat review pasal foundation.

Apakah foundation ? As far as I know,
foundation ni macam bedak dalam liquid form yang kita tepek dekat muka untuk menutupi kekurangan pada kulit wajah dan membuat warna kulit kelihatan lebih menonjol. *ciplak ayat orang*





Tertarik nak beli satu sebenarnya.
Bukannya aku dah mula terpengaruh untuk memakai make up dan bukannya sebab aku nak kulit aku nampak menonjol ke apa, cumanya aku rasa foundation ni perlu untuk aku -.-

Sebab apa perlu ? Sebab muka aku kusam dan tak segar.
Aku baru je habis mandi pun orang boleh salah cakap muka aku muka baru bangun tidur.
Sakit hati k sakit hati.

Satu hari tu, mak aku lalu depan aku, "Adik ni dah mandi belum ?" 

Dan aku pun membuat muka sepuluh sen, "Dahlah~" 

Lalu dia pun mengerutkan keningnya. "Macam tak mandi je....." 

T______________________T
Cerita aku sangatlah syahdu ya. *kesat air mata* Bukannya sekali dua orang cakap macam tu. 






Tapi banyak kali. Sedih tau....
Nak pakai bedak biasa macam bedak Secret Garden tuh tapi tak sesuai dengan muka aku.
Obvious sangat aku pakai bedak sebab dia tak ikut tone warna kulit. 


Kulit aku kuning langsat, bedak tu pulak putih tepung. 
Apabila acuan kedua-dua warna itu bersatu maka terhasillah tindak balas yang negatif. -.-


Selalunya aku cuma cuci muka dengan pencuci muka Safi. Kononnnya nak buat muka bersih dan segar. 




Bersih tu memanglah bersih tapi muka aku tak segar pun~ *-* Macam tu jer~ 


Toner pulak buatkan muka aku nampak kering. Lagipun dah berapa tahun dah since aku tak pakai toner. 


Itu yang aku nak cuba foundation tu. *lagipun foundation ni pun macam bedak jugak kan?* 
Tapi tak adalah sampai nak tepek banyak-banyak dekat muka. 
Just nak sapukan sikit-sikit dan paling utama sekali bahagian bawah mata sebab dark circles aku agak menonjol. 


Jadi di sini tujuan aku untuk memakai foundation adalah amat berbeza daripada fungsi sebenar foundation itu sendiri. 


*orang pakai sebab nak muka nampak cerah, aku pakai sebab nak muka nampak segar. apakah?*






Bila-bila masa aku kaya nanti, aku nak singgah Watson beli toner dengan foundation. 
*tengah miskin sekarang*


Post Script 

Semenjak dua menjak ni, aku dah kureeeng layan drama sebab mood cerita hantu aku dah datang. Beberapa hari yang lalu aku layan satu cerita seram ni nama ceritanya The Forbidden Game.
Aku layan cerita tu dalam pukul 12.30 pagi sampai pukul satu lebih. Seram wooo. Meremang bulu roma.


*__________________*


Malam semalam pulak aku layan cerita Fear. Episode Delivery Man seram *__________________*





53 comments:

  1. Betul tu, tak semua pompuan suka pakai make up. Hehe. Try lah foundation. Nanti nampak berseri2. Haha.

    ReplyDelete
  2. nurul pun pakai safi pnya krim aja! dh mcm bedk da tuh! hehe..pakai la eyeliner sikit aja!:)

    ReplyDelete
  3. Tak pndai mekap .. alaaa . Klu nk nmpk muka putih pakai je bedak sejuuuk .. hehehehehe

    ReplyDelete
  4. Anisa : kita lagilah tak tahu menahu pun pasal make up -.-

    Nurul pakai krim Safi ? maybe i shud try that too :/

    Hehehe. tak terfikir pulaklah nak pakai bedak sejuk but tengoklah what i can find next time kita drop by Watson ;DD

    ReplyDelete
  5. hana pakai krim safi balqis tu ;) yg tu okie.. pastu pakai la bedak cket.. nmpk natural je muke ;)

    ReplyDelete
  6. amy amy . aku tgk muka kau okay jee kat sekolah . lain laa muka aku .______.

    ReplyDelete
  7. suka jer make up . tp jarang sgt make up :D

    ReplyDelete
  8. Bubble pop, krim safi balqis? Aaaa nanti I try ^.^

    alisa my schoolmate, kite kenalah same2 berusaha utk menjadi cerah :DD

    Sis DieyLa suke make up ? msti expert nih ^^

    ReplyDelete
  9. You pakai foundation sebab nak nampak segar, I pakai foundation sebab nak cover cela2. hoho

    ReplyDelete
  10. Aziah : I malas nak cover cela2 sbb x boleh ditutup dah celanya xD

    And thanks Wani and Liyana sbb blogwalk sini ^^

    ReplyDelete
  11. Dear, cute ye blog...MQ suka sgt... MQ pun tak suka make up... If terpaksa baru pakai..

    ReplyDelete
  12. tikah suka pakai make up skrg sebab dh berpraktikal. jga penampilan la org katakan :P

    ReplyDelete
  13. sama tak suke makeup... pergi kelas pakai cream n foundation jer.. pakai eyeliner kesian sebelah tebal sebelah nipis tu tak suka pakai hahh

    ReplyDelete
  14. Mooniqueen and Bella, we're on the same team then ! xD

    Cik Tikah : yeah~ certain org pakai make up sebab nak nmpk kemas kan? :]

    ReplyDelete
  15. samalah kiter...x suka n x pandai nak bermekap ni..huhu

    ReplyDelete
  16. Adik pakai pelembab tak?pelembab tu penting dear.Lagi penting drpd foundation.Plus, takleh pakai foundation / bedak sebelum pakai pelembab, nanti kulit lagi worst. Cleaning, Toning & moisturising, 3 steps nih ssgt penting.:)

    ReplyDelete
  17. tak suka pakai make up.muka berminyak so make up cepat cair...hehe

    ReplyDelete
  18. alahai,kita pun tak suka sangat pkai make-up ni,just pkai cream ngan bedak je XD

    ReplyDelete
  19. Kak Yaya! Thanks a lot ! Pelembap dah masuk dlm list item wajib beli nex time singgah pharmacy ;D

    So sekarang dlm list : toner, pelembap, foundation. Fuh byk tuh -,-

    Jung Rara and Kak Miza kie geng k kite geng. Now that ive notice, gambar2 kak nik dlm blog byk x pakai make up *thumbs up*

    ReplyDelete
  20. Nurrul tak suka alat make up.. be natural.. hehe ^^

    *baru nurrul tahu yg foundation tuh untuk naikkan tona kulit.. hehe

    ReplyDelete
  21. knp ritu date ngan sy awk x mekap pon..

    tp kn...awk dah kiut... cantik..

    -kt saya kepada awek2 sy.. ;p

    ReplyDelete
  22. ayie pun pakai makeup jugak..jgn x percaya...

    tapi...

    ayie pakai celak di mata jer....:D

    ReplyDelete
  23. nurrul : kita un baru tahu gak sebenarnya xD

    Brader zulhilmi... "awek2" ? berapa ramai awek tuh ? xD

    Ayie Abas : trime kasihlah tinggal jejak sini. blog mung manyok sgt. x tau nak view yg mane ;D

    ReplyDelete
  24. try pakai foundation dari mustika ratu,kuning langsat tu.sesuai dgn kulit cerah,muka nmpk shining beseri.sumpah tak tipu.and sentiasa pakai eyeliner or celak..bru nmpk fresh mata tu :)

    #tips x seberapa jer :)

    ReplyDelete
  25. fondation mmg blh buat muka segar =)

    ReplyDelete
  26. pkai make up x slah pun, asl jgn lebih2 mcm badut sarkas kan kan..

    ReplyDelete
  27. dh tak reti nak bermekap dh.. org cakap kalau sblm kawin mekap sakan nti nak kawin xde seri.. sejak tu langsung tak mekap dh. just pakai sunblock je

    ReplyDelete
  28. klu nk mekup bialah simple..xpyh la tebal2 sgt..nnt ilang seri hehe...betul ke aku ckpkan ni hahah...


    jom singgah sini ye :D

    ReplyDelete
  29. lol, badut sarkas pun pandai mekap xD

    a'ah. slalu gak dgr org ckp kalau make up yeye sgt sblum kahwin nnti slps kahwin x dak serinya :/

    Zana : hah betullah tuh ! haha ! ;D

    ReplyDelete
  30. cerita hantu tu bersiri ke ape? nak tgok gakkkk

    ReplyDelete
  31. heheh..kadang-kadang solekan ni juga satu seni! :) makeover boleh wat sesorang looks different..tp makeover tau bukan make it over!! haha

    ReplyDelete
  32. uncle salah seorang suami comel yang bertuah..sebab aunty tak berapa suka nak bermake up ... tapi dia suka SKII huhuuuuu

    ReplyDelete
  33. Eh, tajuk tu macam entri yang kita pernah buat cuma bukan foundation tapi lipstick :D

    ReplyDelete
  34. RazFira, actually cerita tuh kena baca :)

    Lol ! Yeah, make up boleh jadi artwork tapi bila kita overdo terus jadi cam... cam ape je ._.

    Uncle : awesome lah wife uncle !

    Snow Yuki : aaaaaaa coincidence kot ;) i don't like lipsticks xD

    ReplyDelete
  35. macam menarik jee cerita hantu tuu .

    #maap , gua terfollow blog ohsem lu :)

    ReplyDelete
  36. sebelum pakai baca instruction betul2...sebab kadang2 foundation pon boleh keringkan kulit bila pakai selalu :) cuba try google moisturiser...nak lagi senang minum air masak bebanyak :)

    ReplyDelete
  37. saya pulak sukakan wanita yang natural beauty.. tak semua lelaki sukakan wanita yang bermake up.. apatah lagi yang bermake up tebal

    ReplyDelete
  38. Bitt : thanks for ze advice ;)

    Boni : make up tebal mcm hantu ._.

    ReplyDelete
  39. tak suka make up gak. let it be natural (:

    ReplyDelete
  40. perempuan dengan make up mmg susah nak dpisahkan =)

    ReplyDelete
  41. eh, blog kita ek? ke salah. HAHA.

    yeapp. foundation memang boleh tukar warna muka. hewhewhew. mampu menutup segala cela. and lagi satu pakai concealer. concealer ni pun bertujuan nak tutup cela muka. tapi, nanti tebal pulak kan? haha

    akak followed!

    ReplyDelete
  42. blog akak lah tuh kot ;D

    thanks follow ^.^

    ReplyDelete
  43. seriously tak paham pn fungsi2 make up sume tu . foundation laa , bb cream laa. sedih Y___Y

    ReplyDelete
  44. Solehah tak reti make up and tak suka.. Kadang je pakai bb cream and lain2,hehe =)

    ReplyDelete
  45. orang laki mekap rambut je.. hehehe

    ReplyDelete
  46. My dad suke make up rambut -_-

    ReplyDelete
  47. kak amy sebenarnya dduk mana ??

    ReplyDelete
  48. kalau nak nampak mka segar tapi dalam masa yang sama macam berbedak, ce pakai bbcream, dia tak seberat foundation..:)

    ReplyDelete
  49. you are still young sayang.. never use foundation, keep it for the times when u've grow older.. compact powder will do the trick.. just take a good care of your skin.. dats my regret from my teenage years...

    ReplyDelete

silalah komen :)

Harry Potter Glasses
click this small box to pause