Di Sindir Kerana Kuat Makan

Er assalamualaikum. Awal gak aku update nih. Pada ketika ini,
jam berdetik menunjukkan waktu 6.02 minit pagi. Jarang jugak aku update pepagi buta nih.



Tiba-tiba pulak aku teringatkan suatu peristiwa ni. Peristiwa yang berhubung kait dengan tajuk entri nih. Pertama sekali, tak payah fikir bukan-bukan dulu sebab benda ni jadi pun sebelum bulan puasa.

Al-kisah nya macam ni. Beberapa minggu yang lepas, sebelum bulan puasa,
aku dan keluarga ada menyinggah di Institut Jantung Negara, melawat orang sakit.



Suatu masa tu, my parents ajak turun gi kafeteria.

Maka, aku pun ikut jelah sebab perut aku pun dah berkeroncong dah,
punyalah berjam-jam duduk dekat situ tapi tak buat apa-apa.

Setelah sampai di kafeteria dan mengambil hidangan lauk and nasi apa semua tu,
aku and my mom pun cariklah tempat duduk. Di sinilah bermula ceritanya.

Aku tengah nak makan ni tengah nak makan, tengah syok-syok nak makan tetiba aku perasan,
mamat meja depan aku pandang-pandang aku. Siap eye to eye dengan aku lagi.
Kemudian dia mengerling pada makanan dalam pinggan aku.

Ceh. Pada ketika dan saat itu, hanya tuhan sajalah yang tahu betapa aku rasa nak tumbuk muka dia. -.- Dalam hati I was like, "Lu pehal bro nak check it out makanan gua ??"

Banyak kali pulak tu dia pandang. Aku ni bukanlah jenis yang kuat perasan kalau lelaki pandang aku.



(Personally) bagi aku, pandangan lelaki hanya membawa tiga maksud sama ada untuk memuji, pandang saja-saja ataupun menyindir.

Dalam situasi itu, aku rasa dia tengah sindir aku. Aku pun pandanglah juadah dalam pinggan aku tu.
Nasi penuh satu pinggan dihiasi dengan dua ketul ayam iaitu ayam drumstik dan isi ayam yang besar tu.
Pada pandangan aku, ayam aku tak adalah besar tetapi mungkin sebab kuantiti dia banyak kot?

Pada mulanya aku tak nak lah bersangka buruk sebab mungkin baju aku selekeh ke apa ke yang membuatkan dia tertarik nak pandang. Tapi bila dah lama-lama dia tenung aku makan,
jadi tak selesa pulak aku ._.

Aku masih tak faham niat sebenar dia nak tengok-tengok aku tetapi pada interpretasi aku,
dia nak menyindir aku sebab dia tengok aku makan banyak. Inilah masalah manusia zaman globalisasi ini. Fikir bila badan kurus je, tak boleh makan banyak. Tak pun kalau seseorang tu makan banyak je,
nak sindir-sindir, nak bagi pandangan sinis konon.

Lagi-lagi perempuan lah kan?
Lelaki materialistik kalau tengok perempuan banyak makan je mesti nak kritik-kritik.
Perempuan yang materialistik pun dua kali lima gak. Tetapi bila difikirkan balik,
ini bukannya pertama kali aku kena. Sebelum-sebelum ni pun cam ni gak aku kena -.-

But I don't really give a damn about it. Aku lapar, aku makan. Orang nak pandang? 
Aku tak peduli pun sebab ini perut aku, bukan perut dia. Kalau dia rasa aku makan banyak,
buat dia rasa nak mati, maklum depan-depan aku.

"Weyh budak. Jangan makan banyak lagi lain kali. Aku rasa nak mati tengok kau makan banyak. Sebab aku jeles kau makan banyak tapi tetap slim." 
k. aku tak nak panjang-panjangkan cerita silap hari bulan boleh kurang pahala puasa aku.

Aku nak share satu gambar dekat bawah nih.



Eh salah gambar lak ;D Bukan yang itu, tapi yang ini.. 


Bolehlah save dalam PC ke apa.

36 comments:

  1. pedulikan org. selagi apa yang kita buat x menyalahi undang2 dan tidak salah di sisi agama, ignore all them. Tp just tak diaorg punya pandangan as a nasihat. janji sihat, x gitu? hehe jom follow cik anis

    ReplyDelete
  2. haha tulaa , kdg2 kwn pn kata kita mkn bnyk tp badan kurus ja . adoi mkn bnyk slh,mkn sikit pn salah .

    ReplyDelete
  3. Hahahaha dia nak ayam kaulah tu doh :3
    Kalau dia buat muka acantu, kau buat muka 'dat guy' dekat dia. Okay?

    ReplyDelete
  4. Cik Anis : okay :)

    Sis eyja : semue bnde salah -_-

    haliza : lol! xD insyaallah! tp aq x mau jumpe dia lagi! wt sakit hati ja -.- anyway, online nampak~ demam dah baik ke?

    ReplyDelete
  5. hahah..bila bca entry ni nk tergelak pun ade. sbb sy pun mcm tu jgk sbnarnya. kih2. sy ni soal tak nak mmbazir makanan. sy tak suka klu ada mkanan y tak habis. tp kwn perempuan sy y sindir-menyindir. ckp sy ni perut mpkb. hoooii!! camnelah tak berasap!! tp pk ttg kawan..saje nk usik gurau2..takpelah. sy maafkan diorang.

    tp pantang jgk klu ade laki tgk kte tgh mkn. haiishh..klu sy jeling 360 darjah kt laki tu..hahaha..mcmlah tak pernah tgk org mknkan..ape daa..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum.


    Saya pun makan banyak tapi slim ja. Kalau orang tengok tak padan dengan badan. Selamat Berpuasa.

    ReplyDelete
  7. makanan kat ijn tu byak sayur aje..mentang-mentang la hospital..ukan sume yang makan orang sakit..

    ReplyDelete
  8. DilaMimin : memang ! dia pandang2 mcm x pernah tgk org makan pulak... aiseyh -,-

    Sis Tina : selamat berpuasa ;)

    Sis Syakila : true :/

    ReplyDelete
  9. cuba sumbat dua ketul ayam tu dkt dia, garenti tak pndang dah. hahaha :p

    ReplyDelete
  10. singgah sini~ selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak...marilah kita meningkatkan amal ibadah kepada-Nya. :)

    ReplyDelete
  11. hehehe, YM pun jeles, kalau makan byk, tapi ttp maintain slim....kalaulah YM leh gitu kan best...hehehhe

    ReplyDelete
  12. anis scha : hahaha ! xD

    Ez : ya... selamat menyambut ramadhan juga :))

    YM : memang best ! boleh melantak habis2 tp tak naik pun berat ;D

    ReplyDelete
  13. makanlah selagi ada deria rasa . eh tapi jangan melampau sangat nanti kena obesiti T T hihi
    selamat menjalani bulan ramadhan , semoga ramadhan kali ini lebih baik dari tahun - tahun yng sudah :3

    ReplyDelete
  14. hhahhaa,, elok cepuk jerk org tu kan.. suka suki jerk dia.... ^_^ ehehhe

    ReplyDelete
  15. TAk pelahh, kita senasib. Aku fahammmm :*

    ReplyDelete
  16. gadis bunga : insyaallah :3

    cci cute : hah kan? tapi nak jaga nama baik punye pasal takdelah pulak nak cepuk dia dekat situ T_T

    Mila kawan ku : Kau pernah kene ke macam nih? Sedih kan weyh? sobs

    ReplyDelete
  17. saya rasa dia pandang2 sebab nak ngorat awak la..

    ReplyDelete
  18. 2 ketul ayam? Byk tu... Hhaaa.... Biarlah org judge kita camtu, janji tak menyusahkan kita dah...

    ReplyDelete
  19. owh syg... jgn wisau.. kite selalu kena tp buat tak taw je... jd diri senirik tu lagi bagus.. kalau kite ni g mkn kat tmpt yg buat buffet mmg meja kite plg banyak dan penuh dengan mknan...semua makanan kite yg punye..mmg org pndg serong la tp ade aku kesah?? kah3.. jgn sedih2 ok syg...

    ReplyDelete
  20. brother tu jeles kot sbb die xleh mkn byk.. hahaha

    ReplyDelete
  21. Boni Kacak : yeke ? tapi ada awek sebelah dia, tak kanlah dia berani sgt nak ngurat kot T.T

    MsRed : betul ._.

    Fathiyah : eh same lah kita ! ayam amek besar2 pun org nak pandang @_@

    E'in : kahkahkah ! xDDD

    ReplyDelete
  22. betul tue 3mksd laki pndng...mmg konpius...hehe,,

    ReplyDelete
  23. mkn gelojoh sngt, hahaha, tuh yang dia usha pelik.

    ReplyDelete
  24. mkn byk tp bdn tetap maintain mmg syiokkk!!!heee :)

    ReplyDelete
  25. Tirah : confuse sgt ~.~

    Mishter Izwan : eh mane ade. sopan gile kot makan bile tau kene usha *____________________*

    Atiqah Wadiah : syok gilos ! lols xD

    ReplyDelete
  26. selamat berpuasa..follow kamu ya

    ReplyDelete
  27. tsk tsk kita senasib..rasa cm nak sepak2 jer

    ReplyDelete
  28. no one tahu bile kte tgh lapor . HAHA

    ReplyDelete
  29. Phat : trime kasih :)

    Yana Yini : sepak je. *eh eh puasa lah* ;p

    Super Girl : haha xD

    ReplyDelete
  30. peduli kan la ngan org mcm tu.kita makan bukan mintak duit dia pun..hehe

    ReplyDelete
  31. Kuat makan makanan yg berkhasiat takpe. jgn sapu fast food je everyday walaupun bdn tetap kurus, inside the body tetap tak sihat. hihi

    ReplyDelete
  32. Biro org jelas ke apa ke... Yg penting awk santik ... Eheheheh

    ReplyDelete
  33. Nik Ros : a'ah kan :/

    Nursarah : jarang makan fast food :)

    Potia : haha. yelah tuh~

    ReplyDelete
  34. lantak la, bukan dia yg share perut ngn kita. and rasa apa perut kita rasa. badan kecik tak semestinya makan sikit.ada jgk yg mkn byk.kalau tak gemuk, jgn tanya pasal apa. sbb kita sndiri pon xthu napa badan ni tak membesar..huhuhu

    ReplyDelete
  35. it's okay..
    jgn pikir sgt persepsi org..
    yg penting bukan pakai duit dia pun byr makanan kita tu..

    ReplyDelete

silalah komen :)

Harry Potter Glasses
click this small box to pause