Split Personality

Kadang-kadang aku rasa aku ni complicated untuk difahami orang. Sedangkan aku pun tak faham diri aku sendiri -.-

Ada masa aku akan jadi baik.



Sangat baik. *aku rasalah* Ada masa jugak aku akan jadi jahat. Sangat jahat. *yang ini aku tak pasti*
Aku rasa setiap orang ada perasaan macam ni. Sendiri rasalah kan? Kadang-kadang rasa diri sendiri ni baik, kadang-kadang pulak rasa diri sendiri jahat..

Nampak tak kerumitannya di situ? Jadi... kita ni sebenarnya BAIK atau JAHAT ? Itulah persoalannya. Hanya orang sekeliling je yang boleh memberi jawapan kepada persoalan itu. Depends on oranglah.
Kalau orang rasa kita baik, maka kita ni dilihat sebagai seorang yang baiklah. Kalau orang rasa kita jahat, maka kita ni akan dilihat sebagai orang yang jahatlah.

Lagi satu benda yang complicated pasal aku adalah, aku ni sebenarnya tak tahu yang aku ni peramah atau pendiam. Ada masa aku akan jadi peramah.



Sangat peramah. Ada masa jugak aku akan jadi pendiam.Sangat pendiam.

Remember, pendiam dan pemalu mempunyai dua definisi yang berbeza ya.
Pendiam adalah seorang yang kurang cakap dan kadang-kadang perangainya memang tak malu.

Tapi, kalau orang yang pemalu nih pulak, dia... cepat malu bila orang suruh buat apa-apa. Tapi aku akan salute dekat orang yang bersikap pemalu terhadap orang yang berlawan jantina dan bukan muhrim. Disebabkan sikap pemalu tu dia akan lebih menjaga diri agar tidak senang2 disentuh oleh orang yang bukan muhrim dengan dia. Bukan ke bagus tu?

[Psst. Aku tak malu pun nak makan :D]



Jujur cakap, aku sebenarnya tak suka orang chop aku pemalu. Aku adalah seorang yang pendiam k pendiam.


Dan aku jugak TAK SUKA orang cakap straight to my face like "Dia ni susah betul kan nak bercakap? Macam ada emas dalam mulut dia" ataupun "Kau ni pendiam sangatlah"
bahkan lebih menyakitkan "Kau boleh bercakap tak?"

Complicated k complicated -.- 

Kadang-kadang aku juga boleh jadi peramah tak bertempat. o_o Tapi sifat peramah tu tak permanent. 
Kalau semalam aku adalah seorang yang peramah, mungkin pada hari ini aku akan jadi seorang yang pendiam. Terlalu pendiam sehingga mampu mengeluarkan aura sombong. Itu yang orang suka cakap aku sombong tuh -.-

Tetapi biasanya aku akan jadi pendiam sikit bila aku balik kampung. Weird right ? 
Bukankah dorang keluarga ? Sepatutnya dengan doranglah kita lebih gila-gila kan? But no. Not me. 

Aku tegurlah jugak dorang tapi aku tak banyak cakap. Lebih banyak memerhati. 



Believe me, it gets awkward when I try to be friendly. 

Dorang mungkin tak rasa apa-apa. Tapi akulah yang dapat rasa. Rasa awkward ._. I mean, 
trying hard to be friendly? Woaah that is sooooooo not me man ._. 

Tetapi tak kenal maka tak cinta.

It's complicated ._.

Note : Perasan tajuk entri sudah berubah ? Ya. Terima kasih kepada kawan aku sebab bagi idea untuk tajuk baru.

30 comments:

  1. smua org msti ad rsa complicated dlm identity dy . trying hard to ease everyone . trying hard to get along with people .kdg2 sndiri yg confuse .

    ReplyDelete
  2. its ok...kne knal2 dulu bru leh ngam...hihi

    ReplyDelete
  3. masing2 ada complicated identity rasanya haha

    ReplyDelete
  4. Sis Eyja : tell me about it ;_;

    Sis Tirah : hmm. mungkin :/

    Wanieys : haha. human is complicated T.T

    ReplyDelete
  5. follow sini :)http://kisahemasputih90.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. haha..sama la dgn kte nie..kekadang jek kita pendiam..huhu..ble nak friendly tu , dgn org yg rapat dgn kte sahaja..yg xberapa kenal tu , sampai ade sorg bdak tu kata "sombongnya budak tu" haha..kita x sombong cuma kita xberapa selesa lagi nak bertegur dgn awk..haha..cmtu la situasi kte ble jmp org baru..hehe ^_^

    ReplyDelete
  7. memang begitu naluri kita, ada masa sedih dan suka..

    MS akan mesra dgn org bila dah kenal kalau tak buat tak tau jer.....

    selamat berpuasa & selamat hari raya

    http://memoriessharidz.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Emas Putih : terima kasih follow :)

    Iera Balqis : sye faham. kite pun camtuh gak :/

    Mama Sharidz : Nama pun tak kenal kan? buat apa nak tegur haha xD selamat berpuasa dan selamat hari raya juge ! ^^

    ReplyDelete
  9. ok. awk seorang yg pendiam :)
    mmg susah nk nilai diri sndiri kadg2. cuma org sekiling je tau kite mcm mne

    ReplyDelete
  10. yg penting jgn biarkan diri kesorangan . sbb tu la jd pk bukan2 mcm tuh pasal dri sndri ..

    ReplyDelete
  11. mood berubah2 kan? biase la tu..

    mulut org mengata mmg x leh tutup

    apa yg kite boleh buat ialah berubah menjadi lebih baik :)

    ReplyDelete
  12. Mishter Izwan : itu yg nak sgt tahu tuh :/

    Mee Super girl : kok gitu ya ? *should not be alone*

    RazFira : sedang cuba :)

    ReplyDelete
  13. terima kasih dtg ke blog akak..salam kenalan

    ReplyDelete
  14. sama personaliti dgn tunang kite ni
    hehe

    ReplyDelete
  15. takpe, jd diri sendiri je. pedulikan org ape nk kate ;)

    ReplyDelete
  16. Mama Ema : salam kenalan :)

    Kak Lyaa : yeah? okey ah tuh ;D

    Fya : mcm mne nak jd diri sendiri kalau diri sendiri pun x berape nk gemar dgn diri sendiri :S

    ReplyDelete
  17. complicated sungguh...pening dah ni...sy pun tatau sy ni pendiam ke pemalu... atau dua2...

    ReplyDelete
  18. Dooo, itu split personality. Bukan hipokrit. hipokrit menunjuk depan orang lain, lain perangai. Depan orang yang lain lagi satu, lain perangai. Ehh? Apa aku ckp ni? Kau fhm tak? Yang penting kau ada dua personality. Hahaha. memandai aku nih. Okey salah.. yang split personality tuh. Hahhh! Aku malas nak ckp. Maaf aku mmg mcm ni..

    ReplyDelete
  19. Cik yuyu : trime kasih menyinggah :)

    MrsRed : mungkin dua2~

    Mila : bkn ke hipokrit tuh lebih kurang je ? lol. k sebenarnye aku masih belum grasp the concept of hypocrite. tp hipokrit tuh bkn ke dgn orang yg ini sikap kita lain, tetapi dgn org yg itu sikap kita berubah 360 darjah ? heh.

    aku pun x phm. xD split personality ? aq benci split personality. buat aq rse mcm aq ada dua watak T.T

    ReplyDelete
  20. Hahahha. Siap tukar tajuk. Betula lah tuh yang kau ckp pasal hipokrit tuh...

    ReplyDelete
  21. sis pun kadang2 tak kenal diri sendiri..huhu
    kadang2 peramah. kdg2 pendiam.ikut mood kot
    atau ikut persekitaran jugak

    ReplyDelete
  22. awak sama macam saya..ehehehe.. mungkin sebab malu dan segan tu..

    ReplyDelete
  23. Mila : haha ! siapalah yg bagi aku idea tu? xD

    Nik Ros : yeah. surroundings lah yg paling effect kite punye sikap kan ? :/

    abang boni : ehh ? abang boni penyegan ? muehehehehe. okeylah tu segan~ drpd takde langsung perasaan segan pun ssh gak ._.

    ReplyDelete
  24. biasala tu. tak biasa lagi kan. mmgsusah nak ramah. hehehe

    ReplyDelete
  25. HUHU anis pun macam tu jugak. kadang-kadang tu sampai ada ckp anis sombong sbb anis ni susah senyum T_T

    ReplyDelete
  26. selamat hari raya..sila lah dtg ke blog sy..http://fazilahlot.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. Cik Jannah : kite x peramah -__-

    Anis : eh yeke ? high five ! xD

    Fazilah : okeeeee. nnti kite singgah :))

    ReplyDelete
  28. ambil masa nak kenal diri sendiri. akak pun tak kenal diri sendiri lagi.

    ReplyDelete
  29. lbh kurang mcm aku gak la. hanya mmbr2 aku je yg tau diri aku yg sbnr. kalo org yg x bape rapat tuh, mesti diorang ingat aku ni pemalu n pendiam.

    ReplyDelete

silalah komen :)

Harry Potter Glasses
click this small box to pause