Things You Should NOT Say To A Blogger

Assalamualaikum guys. How have you been ? Aku okay je dekat sini.



Lol. Baru lepas stalk blog-blog yang dimiliki oleh blogger-blogger yang famous amos. Blog dorang sangat best okay ;_; Aku rasa inspired gila bila baca.



My blog pulak macam lacking something yang aku sendiri tak tahu. Oh well *shrugs*

By the way, di sini saya yang bernama _ _ _ *sila teka nama aku* akan berkongsi dengan para pembaca sekalian beberapa perkara yang TAK sepatutnya seseorang tu berkata kepada mana-mana insan yang bergelar blogger.


Things You Should NOT Say To A Blogger


Pertama


"I don't like your blog"

Ayat ni tajam k tajam. Straight-forward. Dan sangat menghiris. Eventhough it is not "I hate your blog", but it still hurts.

Kedua


"I prefer her blog over yours"

Ini akan membuatkan blogger berasa sangat rendah diri. Okey fine. Tahulah blog Si A ni lagi boring berbanding dengan blog Si B. But you don't have to state out your almost-too-honest opinion out loud.

Kesianlah orang tu. Instead of judging someone's blog, why don't you try giving him *or her* a proper advice on how to improve dia punya blog ? Senang kan ?

Ketiga 

"You buat blog ? Ada ke orang nak baca ?"

Dalam banyak-banyak statement, ini yang paling menyakitkan hati aku. Aku pernah beberapa kali ditanyakan soalan yang sebegitu rupa. 



Mostly it came from my family. But sometimes orang sekeliling. 

Aku tahu dorang maksudkan benda tu as a joke. But the problem is, I JUST - DON'T - GET IT. Aku tak rasa benda tu kelakar pun. It's not even funny. It's offensive my dear. VERY offensive. 

But when they cracked up this so-called 'joke', people around them pun gelak. Aku pun nak tak nak kenalah gelak sama kan? Nak cover babe. Pretending like it didn't even effect me one way or the other. Not the slightest bit. 

But eventually............ it did. 

To be frank, banyak lagi benda yang aku nak kongsi pasal perkara yang tak sepatutnya dikatakan kepada seseorang blogger. Tapi demi menjaga mood aku, I'll stop here. Entah kenapa, every time aku ingatkan ayat-ayat di atas, aku jadi sakit hati. Walaupun cuma nombor tiga tu je aku pernah kena, tapi tempiasnya aku masih rasa sampai sekarang. T_T 

Psst. Sebenarnya aku nak try buat fiction stories yang berbahasa inggeris. Then aku nak post dekat Asian Fan Fics dot com. English aku pun bukannya betul sangat. Sebab tu lah aku nak try buat cerpen english. Nak improve english aku. Semoga aku berjaya. Lol ._. 

Eh eh. Okay tak lagu dekat blog aku ? xD

40 comments:

  1. haha xyah nk emo2 dgn kata2 dan pandangan org len terhadap blog kita...ini blog aku, kau ader blog?? xdak blog tp nk kondem org yg ada blog..berblog bukan nk dpt puji dr org tp utk diri sndiri...be urself. nnt brulah raeders tu tau keikhlasan kita berblog ok :)

    ReplyDelete
  2. haha yg no 3 tu slau kena...kdg terpikir gak ada ke yg nk baca entry zaxx? huhuhuu

    ReplyDelete
  3. huhu btul tu^^ saket hati niiiii

    ReplyDelete
  4. sabar je larh....jgn patah semangat. Teruskan menulis cerita2 yg menarik ^^

    ReplyDelete
  5. nombor 3 tu saya selalu kena.. daripada kawan2 sendiri pulak tu.. tak supoortive langsung. menyakitkan hati je

    ReplyDelete
  6. leakedknowledge : haha. blogger ni warga yg cepat emotional ;_;

    zaxx : ingatkan kite sorg je yg slalu kene :'(

    El-Janna : memang ! sakit gila ! sampai bernanah T-T

    Cik blogger : mmg itu jelah yg mampu. sabar je. kdg2 tuh mmg nak terpatah semangatnye. tp tahan je lah ~ @_@

    boni kacak : hah kan ?? dahlah tak bagi semangat. jatuhkan semangat org pulak tuh. adoiyai -.-

    ReplyDelete
  7. buat x taw je apa org nak cakap.. blog kita, suka hati kita.. tp i suka blog u.. cute!

    ReplyDelete
  8. yeah, setuju ngan anda..yeah...

    ReplyDelete
  9. I love Sleep : huhu. trime kasih :))

    Sedut : :)

    Zila manaf : er ? ayat tuh mcm tergantung jer :)

    ReplyDelete
  10. True sangat setuju...
    bagilah dorongan yg baik supaya dapat improve.. kata2 semngat tuh mmg penting.. :")

    ReplyDelete
  11. biarlah, mungkin depa ni jeles lewtuww sebab tu dok cakap blog orang macam tu. tapi, blog kita kan, so kita punya pasallah.. :)

    ReplyDelete
  12. tak kisahlah, yg penting diri sendiri yg minat utk tulis entri dan berkongsi dgn orang di luar sana..kalau tak suka tak perlulah nak baca kan..

    ReplyDelete
  13. Nurrul : itulah. bukannye lemahkan semangat org -.-

    Siti Aniza : haha. maybe dorg jeles xD

    Mama Ema : memang diri ini sgt minat utk menulis pun... tp itulah. rse tak berminat, tak payahlah bce. bukannye org paksa pun ssiape dtg bertenggek dkt blog ni :(

    ReplyDelete
  14. tak ada orang baca tapi ada orang singgah blog kita..hehehee

    ReplyDelete
  15. dowg ckp mcm tuh sbb dorg tak de blog. so dowg tak tau mcm mne rs nye ade blog . .

    ReplyDelete
  16. malas nak ambik kisah sgt dengan apa yg org kata.sebab niat tulis blog pun suka2.org tak nak bca tak pe la..hehe

    ReplyDelete
  17. paling taksuka bila org kata kau buat blog utk apa ? bagus sangat ke ade blog ni . arggghhh macam nak cekik dia dekat situ jugak hahahha

    ReplyDelete
  18. Dkna Abza : at least ok gak lah kan drpd takde langsung yg singgah ^^

    Mishter Izwan : mmg betul pun. mostly yg ckp mcm tuh dorg bukannya ada blog :p

    Nik Ros : haha. betul gak. lgpun, blog sye ni bukannye ada byk sgt bende yg informatif xD

    Gadis Bunga : eh bagus whatt ada blog ! berkongsi pengalaman, kongsi tips, kongsi ilmu. Kalau blogger yg warak2 tuh boleh kongsi hal-hal islamik. Dia takde blog. Dia apa tahu ? Pfft -.-

    ReplyDelete
  19. betul tu...kebanyakan blog kan blog personal jadi kita tak payah nak sibuk2 kan blog orang lain kan..mcm phat punya prinsip "nlog aku cara aku" hehehe

    ReplyDelete
  20. eh, samalah kita dear.. tgh try to improve my english.. hope we'll get the best in this mission!! walaweehh.. just take the that kutuks and be our motivate to be the best in the world!! hahaha..

    ReplyDelete
  21. Phat : my blog my rules =o= *muka selamba*

    Cik Yuyu : yeah ! chaiyok for the both of us ~! ^^

    Piko : apakah xD

    ReplyDelete
  22. nasib baik takde yg tegur mcm tu,,tp bila kwn ckp ada baca blog kita,,,rasa malu la pulak,,heeee

    ReplyDelete
  23. awal blogging dulu pernah sekali kena ayat tajam menghiris. emo gak masa tu. then dapat support dari sorang member ni, terus ignore je komen tu.

    kadang-kadang diorang ni saiko je, nak tengok semangat kita dan keikhlasan.

    leakedknowledge, just be yourself. love your spirit and tendency to improve english using write a story. all the best my dear :))

    ReplyDelete
  24. sama juga ngan org lain. takleh cakap direct sgt kita tak suka. heee

    ReplyDelete
  25. Miss Ina : kalau bce senyap2 tuh okay lagi lah tp kalau bce dpn2 rse segan plak kan ? xD

    Rain : wah panjangnye komen ~ ! trime kasih ! semoga kite same2 improve english kite ^^

    Cik Jannah : hehe. betul. tp setakat nih rsenye tak pernah ckp direct2 dkt sspe yg kite x suke blog dia. *rasanyalah*

    ReplyDelete
  26. yg last tu, ada gak yg pernah tanya kat aku. tp aku jwb "of coz la ada. x caye gi tgk". untung2 dpt 1 unique view kalo btol2 la dia check blog. hehehe...

    ReplyDelete
  27. pernah jg dpt kata2 mcm tu. diam2 then makan hati sendiri. lepas tu fikir, peduli apa kata org, yg penting aku bahagia. hehe! lgpun being a blogger is not a crime if we write somting true right.

    ReplyDelete
  28. Aswadz : eh eh. itu taktik yg bagus tuh ! xD

    Inna Risna : betul betul. bukannye crime pun. just nak express ape yg kite rse dkt blog je kan? kalau ada yg bce lagi best sbnrnye. tak adalah rse syok sendiri ^^

    Zulhilmi : hehe. fikir-fikirkanlah ;D

    ReplyDelete
  29. Wah,bagusla entry ni..like3^^
    btw,fira dah follow sini..if u dont mind jemput follow dan beri pndapat di blog fira ye?kamsahamnida:)

    ReplyDelete
  30. Its true sayang. Well put your life in her shoes, kalau kena dekat kita pun kita tak suka kan. I love your blog, yang ini jujur.huhu. Blog nie kemas dan tak semak.

    ReplyDelete
  31. fiza selalu dilema dengan nombor tiga tu..hurmm ada ke orang nak baca entry panjang berjela aku ni? tapi fiza buang semua tu and positive thinking..lantak la orang nak cakap apa pun..story yang kita create tu bukannya ciplak..datang daripada hati yang ikhlas tau..heheh :D

    ReplyDelete
  32. bg sepak je .. Haha . Tp tpu lah kan kalau bloger2 xpenah dpt ayt mcm tu

    ReplyDelete
  33. Zafirah : dah follow ^^

    Fifie : yeke ? terima kasih ya ;_;

    Kak Fiza : ape2pun fikir jelah positif. tak ada org luar yg bce pun, atleast kawan2 adalah gak yg bce :/

    Mee Super Girl : lol ! sepak ! penampar ! semualah ! xD Rasanya stiap blogger yg suke blogging mesti at least pun sekali dpt ayat cenggitu. Mmg annoying lah. Suka sgt nak hancurkan harapan org -.-

    ReplyDelete
  34. haha . tippu lah kalau blogger2 lain xalami semua tuu ..

    ReplyDelete
  35. ayat2 tu memang lumrah untuk blogger
    hahaha
    :-)

    ReplyDelete
  36. JungRara : terima kasih *bows 90 degrees*

    Mee : memang tipu habis. lainlah kalau blogger tuh dia buat blog sekadar utk tatapan diri sendiri je mungkin dia takkan rasa apa2 :/

    Hans : ya. lumrah. kdg2 boleh buat hati org bernanah2 memikirkannye. ;_;

    ReplyDelete

silalah komen :)

Harry Potter Glasses
click this small box to pause