Mengelak Entri Kontroversi

Lapar doe aku duduk rumah. Makanan tuh ada tapi banyak raw food yg kena masak atau goreng. Aku malaslah ಥ_ಥ



Lagipun, aku bukannya nak makan makanan yg macam tu. Aku nak makan maggi. Maklumlah, exam pun dah habis kan ? *senyum lebar*

Tapi baru beberapa malam yg lepas aku makan maggi sambil tengok cerita Hantu Ambulance -.- Dahlah cerita tu lambat. Dalam pukul 1.00 pagi start. Mula-mulanya memanglah aku bersemangat nak tengok tapi lama-lama aku dah ngantuk.

Mata aku dah tak boleh tahan. Kakak aku yg pada mulanya mcm tak interested langsung nak tengok, tiba-tiba dia pulak yg paksa aku tengok dengan dia. Hesh. Kalau dah takut tuh, tak payahlah tengok -.- Kan senang ?

Aku dah sakit-sakit kepala bagai, dia boleh rentap tangan aku tiba-tiba sebab takut. Nasib baik tak tercampak mangkuk maggi yg aku pegang. Nak lagi best kalau terkena sofa mak aku. Memang sedap.

Baiklah. Kita maju ke topik yg ingin dibincangkan.

Aku masa mula-mula blogging dulu, jujur cakap aku pakai sambar je apa yg aku rasa aku nak tulis. Maksudnya aku tak pikir dua kali bila aku taip. Tapi bila aku dah lama sikit, baru aku tahu rupa-rupanya nak post entri nih pun ada pantang larangnya juga.

Bukan SEMUA BENDA kita boleh cerita dekat blog.

Bila aku dah banyak membaca, banyak survey blog orang, baru aku tahu yg perkara utama kita perlu titikberatkan semasa tulis entri adalah mengelakkan kontroversi. Unless itu memang point korang untuk update entri lah. Nak mencipta kontroversi :p

Aku nak cakap je. Orang yg baca blog kita ni, pelbagai orang. Bila dah namanya pun pelbagai, maka ragam mereka pun pelbagai.



Jadi, sebagai insani-insani mulia yg bergelar blogger (ecewah), aku nasihatkan korang jagalah sikit bahasa korang tuh bila menaip. Jagalah sikit perasaan orang-orang yg baca blog korang tuh.

Lagi sekali aku tekankan, orang yg baca blog kita ni PELBAGAI ORANG. Apabila pelbagai orang, maka pelbagailah pula PENDAPAT mereka.

Nak cerita pasal keburukan orang lain pun JANGAN sertakan nama orangnya. Itu namanya bukak aib orang. Sekadar jadikan pengajaran untuk orang yg membaca blog kita ni tak apalah.

Ketika menaip entri juga, aku sarankan korang elakkanlah entri nak bash orang. Entri yg nak bash minat orang. Contoh-contoh entri kontroversi, entri bash kpop, entri bash negara orang, entri bash agama lain, entri bash ahli politik.

Perlu ke bash ? Dah terdesak nak publisiti murahan sangat ke ? Masing-masing ada minat masing-masing jadi kita yg hidup dalam masyarakat majmuk nih kenalah respect minat orang, budaya orang, agama orang.

Cuba kalau lima-enam orang pembaca setia blog korang minat kpop, tup tup korang pulak buat entri bash kpop, terus dorang tak lalu nak singgah blog korang.

Ataupun sekiranya org yg baca entri korang tuh datang dari negara jiran, lepas tu korang pulak selamba badak kutuk negara dia.



Aku berani jamin dia dah tak nak dah masuk blog korang lagi.

Lainlah kalau orang yg korang nak bash tuh adalah ANON yg suka menganjing dkt blog korg. If that's the case then it's up to you lah. Aku tak halang.

Ataupun benda yg seseorang itu minat lebih menjurus ke arah  perkara-perkara yg menyimpang yg boleh memudaratkan kesihatan dan menghancurkan kebahagiaan rumah tangga macam hidu gam dan ambil dadah.



Kalau dah macam tuh lebih baiklah korang buat entri nasihat untuk orang-orang yg sebegitu rupa.

Apa-apa pun,

BELIA BENCI HIDU GAM
Sekian.

28 comments:

  1. iskk iskk siapa yg berani bash kpop ni, bak sini url blog diorg, ak nk bash balik n..hehhe

    ala normal la tu nk cipta kontroversi. lg byk kontroversi lagi byk org nk datang. lg byk page views lagi banyak fulus $$$$ masuk..tu tipikal blog gossip, blog politik la. tp klu setakat blog picisan mcm blog ak ni nk bash2 org, mmg xdak org nk mai la slps tu..kekeke

    ReplyDelete
  2. yup. and kalau boleh jaga blog bebaik. pernah terasa blog hilang gara entah ler sebab apa. perilaku menulis pun kena jaga walaupun rasa macam kita tak buat salah apa kan? :)

    *pasal anon tu sebenarnya kita jangan layan. lagi layan lagi diorang suka buat kita bengang kan? ^^

    ReplyDelete
  3. Ammelia : language is very important dlm blogging nih ._.

    leakedknowledge : kan ? orang yg 'kuat' jelah yg nak cipta kontroversi. mcm dah tak ada cara lain utk naikkan pageviews blog plak T.T

    anakGAJAH : a'ah. yelah. ape yg kita rasa tak salah tuh, mungkin org lain rasa salah ke kan ? lalu kita pun jadik bersalah. kan dah bersimpul -.- Anon mmg lagik dilayan lagi gila. Haha. Ignore jelah mereka ~ Tak pun buang aje chatbox dan settings bahagian komen utk mengelak Anon.

    ReplyDelete
  4. tingkatkan prestasi,kurangkan kontroversi.
    yeah!

    ReplyDelete
  5. Ermm betul tu..kena buat general..kene hati2 gk kan..

    ReplyDelete
  6. yessss ! blogger pun ad pantang larang :)

    ReplyDelete
  7. berupdate juga..lama tunggu tau..hehe.. setuju tu.. lagi satu pembaca kita bukan dari kalangan umur sebaya dengan kita, ada jugak orang2 pertengahan umur, 40an, 30an... jadi, kalau kita tak jaga penulisan kita, tak ke dorang akan anggap kita ni kurang ajar? hehe.. nanti ingat nak up entri jugak la pasal ni..hehehe..

    ReplyDelete
  8. EyqaLuvender : K. I like that moto xD

    MissIna: yup. *nods*

    MeeSuperGirl : yeah. definitely. tak boleh pakai tulis je kot2 lah boleh terguris mana2 pihak ke an?

    boni kacak : a'ah. kadang2 tuh ada yg 30+ something dan agak awkward sikit bila communicate sebab tak tahu nak bahasakan dia sebagai abang/kakak/bro/sis/pakcik atau makcik ._. anyway, long time no see xD

    ReplyDelete
  9. suka baca entry ni.byk nasihat.setiap org ade pendapat masing2 kan .so relax dan respect.hehe

    ReplyDelete
  10. aku setuju ngan pendapat hang. elakkan kontroversi, tgkt kan prestasi. hehehe...

    ReplyDelete
  11. Nik Ros : relax and respect. i like that.

    Aswadz : hahaha ! true true ! xD

    CikMai : terima kasih lah setuju dgn entri ni *bows 90 degrees*

    ReplyDelete
  12. gambaq semua koreaaa noo. kemahh kpop .

    berentri dengan hati, secara berhati-hati.

    ReplyDelete
  13. moral of the story? Jangan kutuk mengutuk..kalau nak juga, cipta bahasa sendiriii..ahaha XD

    ReplyDelete
  14. ok ok... like the statement "BELIA BENCI HIDU GAM!!!"

    ReplyDelete
  15. Rain : amboi ! pantun ! xD

    Tracey : hahaha ! bahasa planet marikh xD

    Arjuna : hebat tak statement tuh? Lolololol

    Zila Manaf : betul ._.

    ReplyDelete
  16. sy tak pnah fikir berkali2 utk menaip entry, tp sy bnyk memikir apa yg nk di taip nya :)

    ReplyDelete
  17. tarbaekkk sy ske..awk mmg mmbuka mata smua pmbaca tmsuk saya :-)

    ReplyDelete
  18. Mishter Izwan : hehe. samelah. kdg2. tp time2 cuti nih idea byk betul. mencurah2 0u0

    Ema Blog : :)

    Mohd Izuddin : terima kasih sudi bace and komen ya. komen mu dihargai. ^^

    ReplyDelete
  19. Yup sokong tapi kadang2 terlajak perahu xboleh undur2 dah..haha..

    Btw dah follow sini:-)

    ReplyDelete
  20. haha. ada betulnya :D tp, bila dah marah. otak pun dah tak boleh fikir betul.

    ReplyDelete
  21. Zulhilmi Tempoyak : hahaha ! xD Bash tuh hentam xD

    Mr. Doctor : trime kasih follow ! ^^ sudah follow back blog anda ! ^^

    Anis Scha : A'ah. Sebab tuh akak Fatin Liyana pernah pesan jgn update entri waktu marah. Haru jadinya. Dulu slalu buat. Sekarang dah insaf -.-

    ReplyDelete
  22. hai awak :) mai join giveaway kat

    http://sitracey.blogspot.com/2012/11/jom-giveaway.html

    ReplyDelete
  23. Setuju sangat !! ^^
    lagi2 bila dah ramai follower...

    ReplyDelete

silalah komen :)

Harry Potter Glasses
click this small box to pause