Tertekan Sebab Orang Tak Suka

Kalau you alls dah pernah baca pasal kes budak lelaki yang dia pergi bunuh orang sebab dia rasa orang tak suka dia tu, mind you that I am not going to talk about that boy or elaborate more on than topic.

Aku saja nak relate benda tu dengan blog post ni sebab aku rasa benda ni boleh dijadikan satu topik yang menarik.



Aku percaya kebanyakan manusia kadang-kadang (at least once in a lifetime) mesti pernah rasa yang diri diabaikan atau orang tak suka dia. Betulkan aku sekiranya aku salah.

To be honest lah aku pun kadang-kadang rasa macam tu jugak (tapi tak sampai tahap bunuh orang lagilah). Bukannya tertekan sebab crush tak balas cinta ke apa. Tertekan sebab rasa diri tu tak boleh fit in dalam society. Lebih kurang macam ada complex dalaman.

Aku tak tahu nak gelarkan situasi ni dengan istilah apa.



Berbalik kepada topic, kita sendiri yang terasa macam orang tak suka kita tapi orang lain sebenarnya watlek je kalau dengan kita. (Tapi kalau memang orang tu betul-betul tak suka aku tak tahulah macam mana)

Aku rasa perasaan macam ni boleh timbul kalau kita ada keinginan nak berkawan tapi tak pandai nak berkawan atau memulakan perbualan.



At times aku kagum jugak tengok orang-orang yang socially active ni. Bukan kuat ber-social macam pergi clubbing ke party ke pergi concert ke. Tapi orang2 yang aktif bersosial a.k.a bergaul dengan orang ramai dan membuat kawan baru.

Tipulah kalau aku tak jeles tengok kawan aku yang ramai kawan kan. Padahal nak diikutkan, diri sendiri ada je kawan cumanya rasa agak tersisih jugak bila bergaul dengan orang yang socially active ni kadang-kadang.

Aku bagi situasilah ya supaya lebih jelas.

Ada sorang manusia ni nama dia Jinny. Jinny ni ada kawan. Nama kawan dia Bobby. Bobby ni pulak ada lagi sorang kawan. Nama dia June. Walaupun June ni geng dengan si Bobby, tapi June ni tak rapat pun dengan Jinny. Si Jinny ni pun jalan2 dengan Bobby, kemudian dorang terserempak dengan June.

Bobby pun riuh lah bersembang dengan June dan tanpa disedari dia dah ketepikan Jinny. Si Jinny ni pun rasa krik krik jelah dekat situ.



Hah faham tak? Kalau tak faham lagi senang cerita macam nilah. Aku rasa budak2 sekolah dengan budak2 u atau budak kolej mesti pernah rasa lagi2 kalau ada kawan yang socially active. Kau jalan berdua dengan dia tapi semua orang macam pakat tegur dia je plus tak ada siapa nak tegur kau.



Memang sad life gila sebenarnya kalau kau jenis yang cepat terasa. Dari situ boleh timbulnya rasa macam orang tak suka and tak ada siapa nak berkawan dengan kau. Lepastu sedikit sebanyak rasa tertekan pulak dengan keinginan kau yang tak kesampaian tu.

Sedih tapi benar.

Aku rasa salah satu cara nak mengatasi perasaan macam ni, nak tak nak bersyukur jelah dengan apa yang kau ada.



Kalau kawan ramai tapi sorang pun tak tolong kau time susah pun tak guna jugak kan.


23 comments:

  1. akk ada org tak suka akk... tapi akk takde lah stress sgt...janji kita tak kacau org sudah...

    ReplyDelete
  2. kawan senang nak cari dan jumpa tapi sahabat ni payah sikit...

    ReplyDelete
  3. Kadang tu kita dapat rasa dan sedar sendiri ada orang yang tak sukakan kita...
    Ada banyak sebab...ada tu kerana cemburu/dengki akan kelebihan kita..sukses dlm kerja..disenangi boss atau segak bergaya...

    Ada tu memang kerana sikap buruk kita sendiri yg mengada2/gedik...ckp besar/berlagak atau mulut laser kita yang buatkan orang tak suka....

    So dari hari ini cek lah...kita dlm kategori yg mana yg membuatkan orang tak suka dgn kita...

    ReplyDelete
  4. Cari je kwn yg betul2 nk kwn ngsn kita yg ikhlas jgn time sensng je dia cari :-)

    ReplyDelete
  5. kawan dengan semua orang tapi ada hadnya - tak terlalu rapat atau sebaliknya, sebab kadang ada yang jenis boleh join the crowd setengah takat one by one. bergantung pada diri seseorang. kalau rasa terpinggir, ingat
    balik si bobby tadi mahu jenjalan juga dengan
    jinny. sekurang diajak oleh bobby atau sudi
    menerima ajakkan jinny. dari situ dah belajar
    berkawan. contoh pegi ke majlis tapi mereka ada geng, lebih baik bersyukur yang kita dijemput ke majlis oleh host,itu yang sangat hargai dan terharu.

    ReplyDelete
  6. mrsred: tahu takpe ^^

    Farah Waheda: Walaupun mcm tu, tp sye nak jugak kawan ramai ^^

    Bunda: Betul cakap Bunda tu. Kadang2 sebenarnya orang tak nak kawan sbb semuanya berpunca drpd diri sendiri. Tapi tu lah. Kdg2 tak tahu dkt mne salahnya. Kne ada org yg baik hati nak tegur dgn cara yg berhemah

    Jari Manis: Alhamdulillah setakat ni dah jumpa ^^

    Baby Pose: betul tu. Tapi kadang2 tu lah. Bila takde geng dekat majlis mmg terasa mcm nak balik je sbb lonely gila ;___;

    ReplyDelete
  7. ramai sgt kawan pun serabut better ada 1,2 kawan je jnji bleh susah senang bersama ;p

    ReplyDelete
  8. Salam, haha berani betul budak tu, selalu tertekan rasa nk bunuh diri, ni dia pegi bunuh org tu plak..hai~~
    owh ye, sebut psl mcm sorang2 ni, mase study dulu, mmg sy jenis yg pendiam dan sorg2 jugak..about 2 situasi yg u jelaskan tu pun, mmg benda yg selalu i alami..haha..mmg tipulah klw xrasa kita ni xramai kwn, just ade few friends je, tu pun kdang2 rase krik2 gak..tp dh mmg sy ni sendiri jenis yg xminat berkawan ramai sgt...so just live with it..tak teruk mana lah klw xde ramai kawan..hehe :)

    ReplyDelete
  9. mgkn ada rasa cmni tp peratus tu jrg sgt2..

    ReplyDelete
  10. Hehe betul tu, tak semua orang dilahirkan petah bercakap2 dan tanpa segan silu boleh bertegur satu sama lain walaupun baru sahaja berkenalan, dikenali dengan sifat mesra. Tetapi ada kalanya banyak bercakap pun susah juga kerana takut2 kita lantang bersuara terguris hati kawan-kawan kita..
    Biarlah kita menjadi sahabat yang bukannya boleh membuat kawan tertawa tetapi dapat menjadi peneman dalam apa keadaan sekalipun.

    ReplyDelete
  11. Tak pernah pun tahu kes yang bunuh orang sebab tak suka orang tu :O

    ReplyDelete
  12. Kopiolimauice: betul ^^

    Lynn Damya: Yup. Tapi kalau ada ramai kawan pun menarik jgk hidup ni kan ^^

    Yui: Akak ramai kawan kot :))

    Ibnu Ramli: Tahu takpe. Kakak saya mmg byk betul bercakap. Bila pergi majlis dia sibuk soh seh soh seh dgn orang saya dekat sini cam krik krik je

    Farah : Eh ada actually. Tapi hari selasa punya paper. Surat khabar Star :DD

    ReplyDelete
  13. dulu masa sekolah menengah selalu rasa sedih je tak ramai kawan & kdg2 rasa tersisih sbb tak pandai bergaul tapi lama2 tak kisah dah.. tak mati pun kalau tak ramai kawan.. kdg2 ramai kawan pun takde guna.. hehehe..

    ReplyDelete
  14. org tak suka kite? kadang duk pikiq apehal die tk suka aku. aku da myusahkn idop die ke? tapi sape la kite nak mempersoalkn? ni la namanya manusia.. oklaa kalau btl dia xsuka kite, takpe, kite diam. Allah kan ade. InshaaAllah lame2 haty2 mereka dilembutkan =)

    ReplyDelete
  15. org tak suka lantak dia lah. dia yg rugi takmo kwn dgn kita. hehehe. hak masing2. nak berkawan, berkawan lah.. taknak kawan tak jadi masalah. ramai lagi org lain yg boleh dijadikan kawan. :)

    ReplyDelete
  16. tu jenis tak reti nak handle stress tu.Kekadang benda skit pon boleh jadi besar sebab syaithon dah bisik2 benda tak elok.Kdang2 bila dh cmtu,kita lagi syaitan dari makhluk lain.

    NEW ENTRY!UNITEN~

    ReplyDelete
  17. tapi aku rasa aku jeles dgn ko sbb ko socially active faham tak maksudnya kau peramah reality and virtually, tgk lah followers blog ko dgn twitter ramai je yg suka ko. aku pun selesa kawan dgn ko sbb ko pendengar yg baik and well bagi aku, aku ni awkward dlm real life walaupun dgn orang yg aku kenal lol

    ReplyDelete
  18. Saya suka menyendiri. Bila kena collaborate dgn kawan2 lain masa buat event ke apa ke memang riuh saya berbual tapi hari2 gi kampus memang forever alone je lah malas nak kecik hati dgn kawan ke ape ke

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum.

    Akak setuju dengan pandangan Bunda..

    Ikut gerak hati, kita boleh rasa n boleh beza sebenarnya org yg tak suka kita dengan yg betul2 nak berkawan dengan kita.

    Banyak sebab sbnrnya kenapa dia tak suka..mungkin kerana sikap kita sendiri atau mmg dia jenis suka cari pasal dgn org lain.

    Manusia ni banyak jenis dik..kita tak kan tahu selagi tak berjumpa dan melalui sendiri..

    ReplyDelete
  20. hye amy, pada pendapat kak ana, bukan mudah nak buat semua orang suka,jadi diri sendiri dan bersyukur dengan apa yang kita miliki,btw a very nice entry dear..

    ReplyDelete
  21. serius!! husna pon rasa benda yg sama.. jeles tgk yg senang buat kwn tuh.. pergi kemana je mesti cepat dpt kawan..rasanya kita nih tak delah sombong pon kan..

    ReplyDelete
  22. ada jgk terasa mcm tu..takat ni byk jugak bertukar tmpat keje..try to create new environment and buat kawan tp mmg rasa somethin..rasa dah mesra sehabis baik...tp still mcm ntah lah...Wallahualam...kalau ada sesapa yg leh share doa2 penawar utk diamalkan supaya kita disenangi appreciate sgt...

    ReplyDelete

silalah komen :)

Harry Potter Glasses
click this small box to pause