How I Spent My Holiday

So basically, if my holiday doesn't involve me going out somewhere for a decent vacation, then I - most likely -  would spend my whole entire day, cooped up in the house doing nothing significant.



My not-going-anywhere-holiday routine pretty much goes like this.

Bangun pagi. Gosok gigi. Cuci muka. Pakai baju. Makan roti. Minum susu. Pergi sekolah. Senang hati.

Kayy bhahahhahaha. Aku rindu pulak lagu tu.


Dulu kecik-kecik selalu nyanyi lols. Okay actually, nope. My holiday routine is nothing like that.



At all.

Expectation: Bangun pagi. Gosok gigi.

Reality: Bangun pagi. Kadang-kadang tengah hari. Check handphone. Check noti.

Expectation: Cuci muka. Pakai baju.

Reality: Cuci muka (pakai pencuci bila waktu malam je). Pakai baju. Well. Technically pakai baju tidur malam semalam.

Expectation: Makan roti. Minum susu.

Reality: Tak makan-makan sampai tengah hari sebab kenyang telan internet.



Expectation: Pergi sekolah. Senang hati.

Reality: Tak pergi sekolah sebab dah habis sekolah. Lagi pun cuti en? Lepas tuh duduk rumah tak adalah senang hati sangat pun. Biasa je.

Okay but serious talk, usually I would wake up in the morning (or special cases, in the afternoon wkwkwkkw), then I would straightaway check my handphone since I've been charging it the whole night.

Lepas tuh, long story short and tolak-tolak aktiviti seperti sembahyang, buang air, buang taik mata, mandi, bercakap benda entah apa-apa dengan family, aku terus bukak laptop dan bukak google, Tumblr (benda paling penting nak dibukak bila dah connect dengan wifi), YouTube etc.

Kemudian main handphone (5-20 mins every one hour) and then bila tak ada benda nak buat dekat internet aku akan baca buku. Novel ke. Buku motivasi ke bla bla bla. One chapter for every hour ONLY sebab aku tak nak ada book fever. Then update fanfic (only lepas aku dah makan. tak best lah nak update fanfic perut kosong). Lepas tuh tulis apa-apa dalam buku. Tak kisahlah apa-apa pun as long as I freaking write something kalau tak aku jadi gila.

Bila semua benda dekat atas nih dah buat, barulah aku tengok tv. Tengok tv memang best lah tapi biasanya aku tak jadikan benda tuh sebagai priority sebab benda-benda dekat internet lagi best daripada dekat tv.

After that, kalau tak ada makanan dekat rumah, aku masaklah apa-apa. Kemudian waktu makan mesti sambil tengok tv. Mesti. Kalau tak rasa bosan. In between tengok tv, main internet tuh semua buatlah sikit-sikit kerja rumah macam kemas ruang tamu dengan lipat baju.

Bila malam menjelma, main Twitter pulak.



Aku memang rajin main Twitter malam je sebab lepas dah penat tweet-tweet benda mengarut semua aku boleh pergi tidur kahkahkah.

Tapi kalau tak boleh tidur, biasanya aku main internet, main handphone, baca novel, tulis-tulis, baca fanfic, tengok movie etc sampai boleh tidur. Routine aku kalau tak boleh tidur berubah-ubah sikit ikut mood. Kadang-kadang memang terfikir nak baca fanfic tapi aku terlupa dan terus tengok movie etc. Kiranya aku buat apa-apa yang terlintas dekat fikiran dululah. 

Tapi apa-apa pun, generally (minus sleepless nights routine), memang waktu cuti benda-benda yang disebut di atas nilah yang aku selalu buat. Kalau pergi vacation atau keluar outing dengan family routine memang akan berubah.


Design by | SweetElectric