Tips Mendapatkan Idea untuk Update Entri

Tips When Running Out Of Ideas

1. Eat

The best thing you could do. Aku tak tahulah benda ni works out on everybody atau tak but it works for me :D



You see, ideas keep running out bila kita kurang makan sebab kita kurang tenaga untuk berfikir. Jadi, makanlah untuk mendapatkan idea baru untuk update entri.

Ataupun korang cerita je pasal makanan yg korang baru makan tuh, diperbuat dari mana, tauke kilangnya siapa (lol), rasanya macam mana, dan sebagainya. Before you  know it, macam-macam idea keluar dari kepala otak macam air terjun.



2. Go Out and Have Some Fun !

Take a walk around the neighbourhood. Breathe in fresh air. Observe events yg berlaku sekeliling korang. Ataupun singgah shopping mall. Pergi window shopping ke. Sambil-sambil tu perhatikan what's hot yg tengah berlaku.

Nampak budak-budak sekolah ramai melepak?  Buatlah entri pasal gejala melepak yg semakin serius di kalangan remaja. Kemalangan jalan raya berlaku depan mata? Kongsilah cerita tu dengan para pembaca.

Or maybe korang baru singgah dekat satu kedai makan yg makanan dia sodapp gila sambil menjilat jari2 kaki kalau boleh segala benda nak dijilat tu, hah, ceritakanlah pengalaman makan korang dekat kedai tuh.

Apa yg kedai tu offer. Apa yg special yg orang selalu order dekat kedai tuh. Environment dia macam mana ~ Convenient ke tak ~ Bersih atau sebaliknya ~ Macam-macam boleh dijadikan cerita. Sekaligus boleh promote kedai tu sekali kan ? Tak ke bijak gitu ?




3. Watch Talk Shows

Program temu bual biasanya banyak sangat topik yg diketengahkan. Banyak idea boleh dapat daripada situ. Aku highly recommend rancangan Fadzilah Kamsah - Selami Jiwa. Bagus rancangan tuh. Macam-macam perkara yg dibincangkan. Selain itu, ada jugak artis tempatan yg dijemput.

Macam yg aku baru tengok hari tu, Jozan dgn Diana Danielle. Kemudian setiap temu bual mesti ada seorang ustaz yg dijemputnya juga utk diberi pendapat dan nasihat dari sudut agama.

Ada banyak lagi program Talk Shows yg lain-lain macam Wanita Hari Ini [kot?], The Ellen Show, Oprah Winfrey, Win Win, Bella, Nasi Lemak Kopi O dan macam-macam lagi. Terlalu banyak. Tapi aku percaya rakyat Malaysia ramai yg malas nak tengok talk show sebab orang tu kerjanya bercakap je -.-

Aku pun kadang2 rimas jugak. Perbualan dia kadang2 menyimpang dr apa yg sepatutnya dibincangkan. Tapi program temu bual nih bagus. Buat otak korang berkembang.Dapatlah banyak sikit idea nak update entri.


4. No New Ideas ? SLEEP.


Dah kempunan tak ada idea sangat baik korang pergi tidur jelah. Rehatkan otak. The next day mesti ada idea baru punya.

[Sorry letak gambar pig. The fact that happy pigs sleep about 82% of the day buat aku rasa nak kongsi fakta tu dengan semua orang.]


20 comments:

  1. huyyo, baru tau fact pasal pig tidur tu. thanks kasi tips, boleh guna ni :D

    ReplyDelete
  2. tak ade idea nak update, sis mkn.hehe
    nnt ade idea baru la sis update.
    sebab kalau tak ade idea, nnt tak ikhlas nak tulis blog :)

    ReplyDelete
  3. Aku nak ckp yang pasal Kris or sehun. Baik kau pilih kriss. Dia tinggi. nak buat mcmmana sehun nak dekat akuuu. BUAHAHAHAHHA. And yang pasal kalau takde idea makan tuh kan, kalau selalu makan. Tapi tak pernah dpt ideaaa. Makin kembung adalah..

    ReplyDelete
  4. zz suke keluar jln2 dgn tdo.. hehe

    ReplyDelete
  5. Miss Xyz : hehe. same2 ! harap dpt manfaat drpd tips nih ^^

    Nik Ros : True story :/ Tapi kalau nak dapat idea byk, pergi vacation. Bagi kita, waktu keluar jalan2 vacation lah paling byk dpt idea.

    Mila : Amboi kau Mila ! Kasar bergurau ! xD Kau doakanlah aku dgn Kris ya ! Hahahaha ! Praktiklah idea lain. Aku tahu ! Mesti kau dapat idea nk update bila kau tgk muka Sehun kan :p

    Zierwa Zainal : tidur lebih menarik xD

    ReplyDelete
  6. Ermmm yg penting ikut moooddd..hehee

    ReplyDelete
  7. patutlah idea selalu tak datang.. saya kurang makan rupanya..hehehe :P

    ReplyDelete
  8. Miss Ina : Hehehehehe ^^

    Arjuna Silvera : Awat ? Tak caya ? :p

    Boni Kacak : sure ke abang boni ? selalu kite usha blog byk je entri baru ~ tak luak2 :p

    ReplyDelete
  9. kalo xde idea duk diam2 jelah...kih3

    ReplyDelete
  10. makannnn..yeahhh.pastu tido..hahahaha

    ReplyDelete
  11. tak pun boleh jer tulis entry 'SAYA BUSY' pasti akan ada yg dtg komen...

    ReplyDelete
  12. Eyqa Luvender : takde idea buat solat hajat ke ape hahaha xD *gurau*

    Cik Mai : Hebat tak idea tuh :p

    Ema Blog : Pun boleh pun boleh xD

    ReplyDelete
  13. yang makan tu alya selalu buat x) tidur pun sama. wee~

    ReplyDelete
  14. hehe.. tpi zz pling x suka kalau zz stress kaje nk mkn.. sbb nye nnt lg bertmbh stress bila bert bdn naik.. hehe

    ReplyDelete
  15. ckp psl makanan, memang senang. hehehe...

    ReplyDelete
  16. Alya : Kalau dah itu je jalan yg terbaik utk dapatkan idea ;_;

    Zierwa Zainal : Hmm betul gak. Tapi kan, kadang2 makan nih boleh buat saya gembira o_0

    Aswadz : Well ? Takde better ideas lagi nak buat mcm mne xD Makan jelah xD

    ReplyDelete
  17. Hahaha.. Idea ada cuma malas nak menaip.. Aceno tu? :-)

    ReplyDelete
  18. tips yg bagus dan fakta . hehe . kalau lapa mmg tak boleh wat ap dah selain update lapa . haha

    ReplyDelete
  19. Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
    Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
    Harga serendah RM1.00/pcs.
    Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
    Untuk keterangan lajut lawati blog shop kami:
    http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

    ReplyDelete

silalah komen :)

Harry Potter Glasses
click this small box to pause